advertise

طراحی UI و UX کلماتی است که رد طراحی سایت بسیار اسم آن ها را می شنویم و جز جدایی ناپذیری در طراحی سایت محسوب می شود ولی آیا با مفهوم UI و UX آشنایی دارید؟ در این مقاله قصد داریم تا شما را با تعریف از این دو مبحث، تفاوت میان آن ها و اهمیت کاربرد آن ها در سایت همچنین تاثیر آن ها بر روی سایت طراحی شده را بررسی نماییم. برای شروع می توان گفت ه حتما شما هم در ما استفاده از اینترنت با سایت هایی روبه رو شده اید که دارای طراحی بسیار زیبا و شکلی هستند ولی متاسفانه کار کردن با آن بسیار سخت است و در واقع رابط کاربری بسیار پیچیده ای دارد و یا بالعکس. این موضوع در واقع بیان کننده د مفهوم UI و UX می باشد که در ادامه به شکل ساده و با مفهومی روان سعی داریم به تعریف هر دوی این مباحث بپردازیم پس ا ما همراه باشید.

UI چیست؟

نگاه آریایی

در ابتدا به معرفی و تعریف هر مدام از این مباحث می پردازی. UI در واقع مخفف کلمه User Interface Design است که به معنای طراحی رابط کاربری است. به طور ساده تر می توان گفت که UI طراحی قسمتی از سایت یا اپلیکیشن را می گویند که کاربر آن را مشاهده می کند و بیشتر به جنبه ظاهری و گرافیکی یک سایت یا اپلیکیشن توجه و تمرکز دارد. در واقع UI تعیین کننده این موضوع است که هر قسمت سایت باید به چه شکلی باشد تا بتواند جلوه مناسبی به سایت شما بدهد. مجموعه هلدینگ نگاه آریایی با بهره مندی از گرافیست های حرفه ای در این زمینه طراحی UI سایت های مختلفی را انجام داده اند. این طراحی برای معرفی سایت و جلب اعتماد مخاطبان از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که جلوه ای از سایت شماست که به مشتریان عرضه می شود و مخاطبان با آن سر و کار دارد. تجربه نشان داده است که کاربران به سایت هایی که UI ضعیفی دارد کمتر اعتماد می کنند که این می تواند باعث ضرر در کار و کسب شما باشد و نیاز است که اهمیت لازم به این قسمت را بدهید. در طراحی UI نیاز است که طراحان این زمینه با استفاده از المان های طراحی، اجزا، عناصر، نگ ها و تکنیک های طراحی و با در نظر گرفتن موضوعاتی از قبیل نوع محتوا، نوع سایت، نوع محصول و خدمات ارائه شده، چشم انداز مدیران کسب و کار، اهداف مجموعه و هویت بصری یک شرکت اقدام به طراحی UI جذاب، ساده و قابل دسترس نمایند.

وظایف طراح رابط کاربری UI

طراحی UI یک سایت یک امر کاملا تخصصی و حرفه ای است که باید با دقت و با در نظر گرفتن فاکتورهای خاص انجام شود تا بتواند تاثیرگذار و نتیجه بخش باشد بنابراین در اینجا بخشی از این وظایف را به صورت یک لیست تهیه و تنظیم کرده و در اختیار شما قرار می دهیم تا درک روشنی از این بخش از طراحی داشته باشید.

• طراحی رابط کاربری UI بر اساس شخصیت برند
• طراحی رابط کاربری UI از دید مشتریان و کاربران
• آنالیز و توجه به داده های آماری در خصوص کاربران و لحاظ کردن آنها در طراحی UI
• راهنمایی جهت حرکت کاربر در مسیر درست هنگام کار با محصول
• استفاده از تعاملات در طراحی (برای مثال هنگام رفتن نشانگر موس روی دکمه رنگ آن تغییر کند)
• استفاده از جلوه های حرکتی و انیمیشن ها در طرح ها
• هماهنگی با طراح تجربه کاربری و توسعه دهنده

به طور کلی می توان ادعا کرد که یک UI خوب مسئول انتقال نقاط قوت و دارایی های یک برند با استفاده از ایجاد حس خوب و تجربه عالی در هنگام استفاده از سایت آن برند می باشد. طراحی UI باید به شکلی باشد که در تمامی دستگاه ها قابل اجرا باشد و چینش آن به شکلی انجام شده باشد که کاربر را در بهترین مسیر ممکن قرار دهد.

UX چیست؟

UX نیز مانند طراحی UI از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و باید توسط متخصصین این زمینه انجام شود تا بتواند بهترین نتیجه ممکن را ایجاد کند. UX مخفف کلمه User Experience Design به معنای طراحی تجربه‌ی کاربری می باشد. در واقع UX به احساسات و راحتی کاربران در حین کار با قسمت های مختلف سایت اطلاق می شود. در UX هدف اصلی راحتی کاربر برای دسترسی به قسمت ها و اجزای مختلف سایت می باشد و جوانب تعاملات کاربر را در نظر می گیرد. این مباحث بخش عمده طراحی UX را تشکیل می دهد و قسمت دیگر را راهنمایی هدایت کاربر کامل می کند. هدایت کاربر به چه معناست؟ اینکه شما چگونه بتوانید کاربران را خود را به صفحه مورد نظر راهنمایی کنید و کاری کنید که مخاطبان و کاربران اهداف سایت شما را دنبال کنند در واقع این بخش را شامل می شوند. وظیفه کلی طراحی UX راهنمایی و هدایت مشتری از زمان ورود به سایت تا زمان خرید محصول را به عهده دارد. اگر این طراحی به صورت اصولی و درست انجام شود، افزایش رضایت و وفاداری مشتری را به دنبال خواهد داشت. از آنجایی که تجربه کاربری وابسته به هرگونه تعاملات مشتریان و محصولات است نیاز است که به درستی و تحت نظر متخصصان این حوزه انجام شود تا بتواند به اهداف کار و کسب ها در این زمنیه کمک کند. اگر بخواهیم به صورت کامل طراحی UX را دسته بندی کنیم شامل ۵ قسمت اصلی ب شرح زیر است:

- کاربرد پذیری: طراحی کاربردی یکی از وظایف اصلی UX می باشد که رد واقع دسترسی کاربر به محصول را تسهیل می دهد.
- طراحی: طراحی رابطه کار بری در واقع بخشی از وظایف طراحی UX را تشکیل می دهد.
- نویسندگی اثر بخش: در اینجا نیاز است که موارد مرتبط با محصول را به شکلی بنویسید و ارائه دهید که مشتریان تجربه و شناخت متفاوتی نسبت به محصول داشته باشند.
- روانشناسی: در این مورد طراحان باید سلیقه و دیدگاه خود را در طراحی نادیده بگیرند و به جای آن رفتار کاربران در مواجهه با محصولات را تجزیه و بر اساس آن طراحی را انجام دهند.
- تحلیل: طراحان می توانند با بررسی روند تولید و تحلیل داده های فرآیند ساخت محصولات و استفاده درست از این داده ها طراحی مناسب تری را ارائه دهند.

وظایف طراح تجربه کاربری UX

در بخش قبل قستی از وظایف و کارهایی که یک طراح UX باید انجام دهد را به شکل مختصری بیان کردیم ولی حیطه این وظایف به قدری وسیع است که نیاز به بررسی دقیق و جزئی آن داریم. در این شرح وظایف که یک طراح تجربه کاربری UX در پروژه ها باید انجام دهد را بیان م کنیم.

۱- استراتژی و محتوا که شامل تجزیه تحلیل رقبا می شود، تحلیل رفتار کاربران، ساختار و نوع محصول، تولید، توسعه و بهبود محتوا می شود.
۲- وایفریمینگ (به رسم ساختار و نمونه ساده محصول که مقدمه طراحی رابط کاربری می باشد.) و نمونه سازی یا پروتایپینگ (نسخه نمایشی و ساده ای از محصول که در آن ارتباط بین بخش های مختلف محصول و تعامل اولیه کاربر با محصول درنظر گرفته می شود.)
۳- هماهنگی با طراح UI و توسعه دهنده UI، پیگیری و کنترل اهداف و تحلیل و تفسیر داده های آماری

به طور کلی می توان وظایف این طراحان را در این سه مورد خلاصه کرد و می توانید با توجه به این وظایف متوجه تفاوت های طراح رابط کاربری UI و طراح تجربه کاربری UX شوید و در نظر بگیرید که یک طراح رابط کاربری می تواند طراحی تجربه کاربری را نیز انجام دهد و این دو کاملا با هم متفاوت هستند

نگاه آریایی

تفاوت UI و UX در چیست؟

همانطور که تا به این جا سعی کردیم تعریف دقیقی از هر کدام این طراحی ها ارائه دهیم متوجه تفاوت های بنیادین که در بین این دو وجود دارد شده اید ولی به طور کلی می توان گفت که UI به ظاهر سایت و یا اپلیکیشن می پردازد و UX هماهنگی طراحی با نیازهای کاربر را بررسی کرده و بهبود می بخشد و موجب افزایش وفا داری کاربران و بالا بردن نرخ تبدیل می شود. به همان اندازه ای که این دو طراحی با م متفاوت هستند به طور کلی، کامل کننده یک دیگر نیز هستند. شما می توانید با استفاده از هر دوی این طراحی در سایت خود طراحی زیبا و کاربردی به ان ببخشید. در مورد مثالی که در ابتدای مقاله بیان کردیم بیشتر دقت کنید. ممکن است شما با سایتی مواجه شوید که از نظر ظاهری بسیار جذاب و زیبا می باشد ولی در هنگام کار کردن با آن به طور لی نظرتان نسبت به آن تغییر کرده و اگر نتوانید چیزی را که به دنبال آن هستید به راحتی پیدا نمایید در اینجاست که اهمیت UX را بهتر درک خواهید کرد. نکته جالب و قابل توجه این است که UI و UX دو بعد غیر قابل تفکیک در طراحی هستند. به این شکل که رد برخی موارد برای داشتن UX نیاز است که تغییراتی را در طراحی UI انجام دهید و به شکل متقابل در صورتی که کوچکتری تغییری که در UI ایجاد کند تاثیر مستقیمی بر UX می گذارد. در حالت کلی می توان این تفاوت را در قالب لیست زیر ارائه داد:

- UI تنها بخشی از UX محسوب می شود. کلیت یک محصول را UX تشکیل می دهد و برای تاثیرگذاری بر مخاطبان از UXاستفاده می شود. این در صورتی است که از UI برای رسیدن به اهداف UI استفاده می کنند و می توان آ را زیر مجموعه ای از UX در نظر گرفت.
- برای اینکه سایت شما طراحی تاثیرگذاری یا UX داشته باشد شما به UI نیاز دارید ولی بدون در نظر گرفتن UX در طراحی سایت هرچند که ممکن است سایت طراحی بی نظیری داشته باشد ولی عملکرد آن دچار مشکل خواهد شد.
- برای طرحی UX نیاز است که به موارد وابسته به روانشناسی کمک بگیرید و به همین طراحی UX یک طراحی انتزاعی است در مقابل در طراحی UI ابزارهای عینی مثل تصاویر، ویدئو، اینفوگرافی و ... استفاده می شود.
- طراحی UI وابسته به سلیقه طراح است در صورتی که برای داشتن یک سایت با اصول و مناسب UX باید به خواست کاربران و سلیقه آنان توجه کرد.

سخن پایانی

نگاه آریایی

امروزه طراحانی وجود دارند که هر دو نوع طراحی را به تنهایی انجام ی دهند و همین باعث می شود که هزینه بالاتری نسبت به طراحان تک بعدی دریافت کنند. ولی این موضوع دارای معایب مخصوص به خود می باشد و بهتر است در طراحی سایت خود متخصص طراحی متناسب با هر زمینه ای را به طور جداگانه در نظر بگیرید البته بجای این ار می توانید از مجموعه هایی مانند هلدینگ نگاه آریایی کمک بگیرید که با داشتن قسمت های مختلف و امکانات و افراد مجرب بتوانند تمامی نیازهای شما را پاسخ دهند و از نظر هزینه نیز به صرفه تر باشد. در این مجموعه طراحان در زمینه های مختلف با تخصص های متناسب مشغول به فعالیت هستند. مزیتی که این طراحان نسبت به طراحان دیگر دارند ارتباط مدام آن ها با یکدیگر می باشد که بتوانند تمام تغییرات مورد نیاز را با مشورت و در کنار هم اعمال کنند و بتوانند به نتیجه مطلوب تری در بازه زمان کوتاه تری دست پیدا کنند. در کل می توان نتیجه گرفت که برای داشتن طراحی اثربخش نیاز است که UI و UX می بایست در امتداد هم در نظر گرفته شوند و طراحی وب سایت می بایست پس از طراحی قالب طراحی شده را توسط رنج های مختلف کاربران تست نماید. شما تمام این فرآیند را می تواند به مجموعه هلدینگ نگاه آریایی بسپارید تا بتواند شما را در این مسیر با داشتن تجربه و امکانات کافی کمک نماید. برای این منظور کافی است که فرم مشاوره رایگان را پر کرده و طی جلسه ای برای شما در نظر گرفته می شود تمامی خدماتی را که در نظر دارید از مشاوران این مجموعه بخواهید.